marți, 14 iunie 2011

Cod galben de Rusalii in Mtii Ciuc

Poze: Flaviu

Planuiam o iesire weekendul asta prelungit, de doua luni. Initial trebuia sa facem o traversare Bucegi-Leaota-Piatra Craiului, dar oricat am stat noi cu ochii pe prognoze, vremea nu se anunta deloc buna. Asa ca am adoptat planul B: Mtii Ciuc si Nemira.

Vineri seara, a venit Nicu din Bistrita cu masina, l-am recuperat si pe Flaviu si am plecat la drum spre pasul Ghimes. Urma sa ne intalnim cu Dragos in pasul Uz, daca totul mergea conform planului. Drumul a fost destul de aglomerat dar fara evenimente majore. La 10 seara ajungem in Miercurea Ciuc si am vrut sa cautam un restautant sa mancam o ciorba... Dupa mai multe ture prin centru si cativa oameni intrebati, reusim sa gasim o terasa deschisa. Mancam si la 11 jumate ne suim in masina si plecam spre pasul Ghimes, inca 20 de km.
Acolo hotaram sa ne cazam la hotelul de 2 stele jumatate, din spatele masinii lui Nicu.... mare ingramadeala.
Pasul GhimesNe punem la somn pe la 1 dar Nicu era sub influenta unui "Hell" si pana la 4 dimineata nu am inchis un ochi, de conversatii. In cele din urma adoarme si Nicu, numai ca mi-a pierit mie somnul... Cred ca pe la 5 jumate am reusit sa fug si eu in lumea somnului, ca sa fiu trezita cu forta la 8.

Am mancat, strans bagaje si ne-am intors in Miercurea Ciuc (eu cu Nicu), sa lasam masina pe la gara. Stiati ca ungurii din zona sarbatoresc sf. Maria Tereza de florii? Si ca se aduna cu sutele pe o vale pe langa Miercurea Ciuc pentru 2 zile? Eu nu stiam. Am stat sa treaca sute de oameni, vreo juma de ora pana sa putem sa ne apropiem de oras, care era, bineinteles blocat. Am reusit sa ne intoarcem in pas cu un nene care cara lemne la Suceava.
In sfarsit, pe la 12 ne intoarcem in pas, ne luam monstrii in spate si incepem sa urcam.

Vremea nu era cea mai frumoasa dar nici de speriat, ne bucuram ca nu ne bate soarele prea tare. Prima parte a traseului, pana dupa vf. Viscolul, traseul (BR) este bine marcat si este destul de usor sa il urmaresti.


 oare mai e?

pauza foto

Dupa releu, in schimb, marcajul dispare cu desavarsire.


E si momentul in care vine ceata peste noi si o luam pe o creasta secundata (Tomasul de Sus).

Tomasul de Sus in ceata

Ne intoarcem dupa 15 minute, sa incercam si alta poteca ce pleca in dreata, de la releu.. Ne oprim pe la 3 sa luam o gustare si sa consultam harta a zecea oara. Coboram la o stana ce se vedea in fata noastra, 7 caini ne incercuiesc si stam de vorba cu un cioban si sotia. Nu stiu nimic de banda rosie dar se pare ca trebuie sa o luam pe dealul din fata, sa facem dreapta si ajungem pe un versant de unde putem cobori intr-un sat.

O balaurim noi asa, vine iar ploaia, poteca se bifurca din nou si o alegem pe aia din dreapta - gresit din nou, pentru ca ajungem sa coboram kamikaze pe o panta care mi-a omorat picioarele... iesim din padure, ajungem pe niste dealuri unde sunt multe poteci innamolite, toate la fel de "principale". Asta a fost punctul cand am inceput sa ne ratacim de tot.
Este 6 seara, a doua zi trebuie sa ne intalnim cu Dragos in pasul Uz, si noi nu eram nici pe departe pe drumul care sa ne scoata in pasul Uz. De fapt, nu stiam deloc unde suntem.
Am mai balaurit-o vreo 3 ore, ne-am mai intors din drum, am vazut o alta stana undeva jos in dreapta in vale, sub Tomasul de Sus, ne hotaram sa coboram la apa si sa punem corturile. Noaptea trece fara incidente majore, numai vreo 3 averse de ploaie si cam atat.

'tabara'

Duminica dimineata ne trezim pe la 7 dar numai la 8 iesim din corturi.. Mancam, strangem si ne hotaram sa tinem poteca de pe marginea raului Ciobanusul. Asadar, dragi tovarasi, suntem pe valea Ciobanusul si incepem si merem. si merem, merem, merem, cale de mai bine de 20 de km pe un drum forestier. Ne ajunge din urma si codul galben de ploi, de la o vreme nici nu ne mai adapostim sub copaci, punem numai husele si pelerinele si merem prin ploaie, pe un drum care pare ca nu se ma termina. Pe ultimii km pana in satul Asau, ne iau niste baieti intr-o masina, ne duc pana in gara. Am reusit sa luam legatura si cu Dragos, nu a mai plecat din Brasov pentru ca omul ce trebuia sa il duca pana in pasul Uz, a disparut brusc de pe fata pamantului. Rasuflam si noi usurati ca nu a stat dupa noi, in ploaie.

Nicu, eu si Flaviu in gara la Asau

 Este ora 7 seara si stam la autostop pe drumul national, spre Miercurea Ciuc. Speram sa il putem trimite macar pe Nicu sa recupereze masina. Bineinteles ca nu opreste nimeni. Luam trenul personal la 8.20 spre Ghimes-Faget de unde speram, iar, sa prindem vreo ocazie. Eu am picioarele varza, fiecare pas este chinuitor....
La ora 9 in Ghimes-Faget, stam la autostop pana la 10 juma, nimeni nu opreste. Deja ne vedeam in sala de asteptare, homeless-i pe izoprene. In cele din urma trece si un TIR, care opreste. A plecat Nicu spre M. Ciuc - ieeeeeiii!! Flaviu nu vrea sa renunte la autostop, mai face cu mana de vreo 3 ori la masina de politie (asta inseamna ca le-a facut semn de vreo 6 ori) si il razbeste si pe el foamea. Vine pe banca si incepem si asteptam sa se intoarca Nicu. Care ajunge la 12 jumate. Si gata. Adica baietii nu s-au lasat convinsi sa ne oprim sa dormim iar in pasul Ghimes, vroiau sa plecam imediat spre Cluj. Ceea ce am si facut. La 6 dimineata eram la Interservisan...

Asadar: oamenii de pe acolo nu prea stiu plaiurile mioritice, ca de obicei ce e pus pe harta nu prea corespunde cu ce e in traseu. Traseul e facut numai pe sfert, poate o sa ne induram sa ne apucam de re-marcat, la un moment dat. O sa revenim si prin Ciuc, neaparat sa facem si Nemira..Niciun comentariu: